YinYoga

Mitt första möte med yinyoga resulterade i ilska, tårar och ett extremt motstånd. Motstånd till att stanna kvar, till att släppa taget, till att låta tiden ha sin gång. Det var först efter denna första upplevelse av yinyoga som sinne och kropp landade i en grundning, i insikter och en stor nyfikenhet till den helhet som är en människa.

Vårt snabba tempo och våra höga krav tillåter oss sällan att stanna kvar i någonting en längre stund. Yinyoga tillåter just det och ju mer vi tränar sinnet på att kunna stanna desto mer kan vi skapa utrymme till obekvämligheter även utanför mattan.

Vi använder mjuka, tillåtande positioner för att varsamt öppna upp det vi håller i för hårt och därmed helar vi kroppen. I yinyoga finns ett mottagande och vi ska ingenstans, vi strävar inte efter någonting. Tid och gravitation gör jobbet och vi stannar i olika positioner i upp till 5 minuter. Under den tiden tränar vi sinnet på att vara i det som är, på att stanna och acceptera väntan, tankar och släppa föreställningar och motstånd.

Samtidigt ger vi vår bindväv, eller mer specifikt fascian, en chans till återhämtning och hjälper den att bli mer rörlig. Bindväven i kroppen har 10 gånger mer smärt receptorer än muskler och man har visat på att fascian svarar på det autonoma nervsystemet. Negativ stress och stillasittande bidrar till en tjock och stel fascia, den blir som ett skydd på liknande sätt som vårt sinne som ständigt söker distraktion. Det kan vara svårt att bli av med sammanväxta och skadade fibrer, men yin yoga och dess långa passiva stretch gör underverk.

När fascian är frisk är den lika mjuk som ett sinne som accepterar verkligheten så som den är, inte så som den önskas vara.

Jag vet att du är modig nog till att våga stanna kvar i det som är, och du får en mer följsam kropp på köpet. Välkommen att möta yogan med mig.

Jag finns på

Rodjuret

 Ålstensgatan 8, Bromma

yinyoga 19:30, 75 min, Tisdagar

&

Yogapalatset

 Fredrikslundsvägen 2, Bromma

yinyoga 19:30, 75 min, Torsdagar

Jag erbjuder även privat yoga hemma hos Dig eller studio, läs mer Här